výletníček levh výletníček prah
Tipy na výlet pro rodiny i jednotlivce, možnosti ubytování, rekreace a dovolené, hrady a zámky, zajímavá místa vhodná k navštívení. mapa CR Jihočeský kraj Karlovarský kraj Královehradecký kraj Liberecký kraj Plzeňský kraj Pardubický kraj Hlavní město Praha Středočeský kraj Ústecký kraj kraj Vysočina Jihomoravský kraj Moravskoslezský kraj Olomoucký kraj Zlínský kraj
         
zámky - levd zámky - prad
dovolená - bslo001 dovolená - bslo002 dovolená - bslo003 dovolená - strslo zámky - strslo02 hrady - bslo004 zámky - bslo005 dovolená - bslo006
 
Tipy na výlet, dovolená v ČR - podle krajů



 
Vloženo Foto = Fotografie

 
 

Jarní přírustky v zoo Liberec

Tisk E-mail
Jarní přírustky v zoo Liberec

   TZ zoo Liberec 10.4.2012 -  mládě tučňáka po 5 letech a historicky první mládě nyaly. Po pěti letech se v ZOO Liberec znovu narodilo mládě tučňáka Humboldtova (Spheniscus  humboldti).

 

 Na svět přišlo už 29. března, chovatelé ale s oznámením čekali dalších několik dní, aby se ujistili o životaschopnosti mláděte. Mládě (pohlaví dosud neznáme) dosud dlí ve vnitřní ubikaci se svými rodiči, takže návštěvníci zoo jej ještě nemohou vidět.  Naposledy se tučňák v Liberci narodil v roce 2007. ZOO Liberec chová tučňáky přesně 30 let, nové mládě je přitom v našem chovu 70. opeřencem v pořadí.

Teplomilný tučňák Humboldtův je dnes jedním z nejohroženějších druhů tučňáků. Hnízdí pouze na západním pobřeží jižní Ameriky (Peru a Chile) na skalách a útesech. Dorůstá velikosti 65 – 70 cm, váží 1,5 – 2,5 kg. Není schopen letu a po souši se pohybuje velmi neobratně. Ve vodě však dokáže vyvinout rychlost až 35 km/h. Samice snáší 1 – 2 vejce, z kterých se po 30 – 35 dnech líhnou mláďata v prachovém šatu. Mládě po vylíhnutí váží 60 g. Po 10 týdnech života dosáhnou váhy 4 kg. V této době začnou pelichat a nejsou již krmena rodiči. Tučňáci se živí mořskými rybami, denní spotřeba činí 400 g ryb. Jejich velkým nepřítelem jsou (kromě člověka) kytovci a ploutvonožci.

 Historicky první mládě – sameček – se pak v pondělí narodilo u nyaly nížinné (Tragelaphus angasii). Přírůstek je o to cennější, že tyto africké antilopy zoo chová teprve od sklonku roku 2010. Narození mláděte je přitom potvrzením, že nyalám se pod Ještědem líbí.

V roce 2010 nahradily v chovu jiné antilopy, bonga, jimž se naopak v zoo dlouhodobě nedařilo. Mládě bude už tento týden k vidění ve venkovní expozici.

nyala

Nyaly jsou rozšířeny především v Jižní Africe, Malawi, Mozambiku, Zimbabwe a Svazijsku. Ve volné přírodě se vyskytuje kolem 32 tisíc jedinců, z toho 80 procent se nachází v chráněných oblastech.

nyala

  Hlavním ohrožením nyal je postupující kultivace půdy a s tím související úbytek pastvin. Zvířata o výšce do 110 cm (v kohoutku) a váze do 125 kg se pohybují především v houštinách a lesních porostech poblíž vody. Hlavní potravou je listí, tráva a také ovocné plody některých stromů. Barva srsti je od červenohnědé s bílými pruhy (samice a mláďata) až po uhlově tmavou (samci). Pro ně jsou typické i výrazné lyrovité rohy.

 

foto: zoo Liberec

 

Odkazy: ZOO Liberec

Umístìní: Liberecký kraj

 
< Předch.   Další >


 
E-počasí.cz
 
rekreace - bslo03 rekreace - bslo04 zámky - bslo05 výlet - strslo03 zámky - strslo04 rekreace - bslo06 výlet - bslo07 hrady - bslo08