výletníček levh výletníček prah
Tipy na výlet pro rodiny i jednotlivce, možnosti ubytování, rekreace a dovolené, hrady a zámky, zajímavá místa vhodná k navštívení. mapa CR Jihočeský kraj Karlovarský kraj Královehradecký kraj Liberecký kraj Plzeňský kraj Pardubický kraj Hlavní město Praha Středočeský kraj Ústecký kraj kraj Vysočina Jihomoravský kraj Moravskoslezský kraj Olomoucký kraj Zlínský kraj
         
zámky - levd zámky - prad
dovolená - bslo001 dovolená - bslo002 dovolená - bslo003 dovolená - strslo zámky - strslo02 hrady - bslo004 zámky - bslo005 dovolená - bslo006
 
Tipy na výlet, dovolená v ČR - podle krajů



 
Vloženo Foto = Fotografie

 
 

Levharti sněžní v ZOO Liberec

Tisk E-mail
Levharti sněžní v ZOO Liberec

   Od 30.4.2011 se zoo Liberec rozrostla o dvě mláďata levharta sněžného. Mláďata se narodila prvorodičce – 3leté samici Asuce a o rok staršímu samci Maratovi.

 

Asuka se od začátku o svá mláďata příkladně stará, dává jim pít mateřské mléko a po několik prvních dní sama raději vůbec neopouštěla porodní ubikaci. Trpělivé a něžné chování samice je patrné i z tříminutového černobílého videa (kamera zabírá celou porodnici), které zoo umístila dnes na své stránky na sociální síti Facebook (www.facebook.com/zooliberec). Pohlaví obou koťat chovatelé zjistí nejdříve v první polovině června, do té doby necháme levharty v naprostém klidu.

Křtiny malých levhartů (pravděpodobně) uskutečníme 25. června, kdy dlouhodobě plánujeme zábavnou akci Není kočka jako kočka.  Poslední úspěšný odchov irbisů ZOO Liberec zaznamenala v roce 2001, kdy se narodila trojčata Athos, Amir a Agila. ZOO Liberec byla v roce 1990 první zoo v Československu, která irbise v zajetí odchovala, s chovem jsme začali už v roce 1987. Narození irbisů je mimořádným úspěchem pro každou zoo, zvířata jsou zařazena do Evropského záchovného programu (EEP), ZOO Liberec se navíc na jejich záchraně podílí i prostřednictvím organizace Snow Leopard Trust.

   

foto:

ilustrační

zoo Liberec

 

 

 

 

Irbis

 

Pár slov o irbisech...
Irbis obývá vysokohorské oblasti střední Asie (Himaláje, Karákoram, Indie, Afghánistán, Bhútán, Čína, Kazachstán, Kyrgyzstán, Mongolsko, Nepál, Pákistán, Tádžikistán, Uzbekistán i Rusko). Vyskytuje se až do nadmořské výšky 6000 m, kde díky husté a dlouhé srsti (až 6 cm) dokáže udržovat dostatečnou tělesnou teplotu. Je samotářský a plachý. Srst je bílá až šedá, s černými skvrnami. Ocas téměř dosahuje délky těla a slouží irbisovi jako šála. Dobrý pohyb ve sněhu mu umožňují široké, silně osrstěné tlapy. Irbis dorůstá délky až dvou metrů, z toho ocas měří 70 - 90 cm, samec může vážit až 50 kg, samice 30 - 40 kg. Aktivním se irbis stává s příchodem noci, kdy se vydává na lov. Jeho kořistí se stávají nahuři, kozorožci, takini, divoké ovce, kozy šrouborohé, divoká prasata nebo jeleni. Při nedostatku potravy nepohrdne hraboši, zajíci, opicemi, svišti nebo ptáky. Domácí zvířata napadá jen zcela výjimečně. Irbis se může rozmnožovat v průběhu celého roku, nejčastěji však během února a března. Samice je v březí cca 90 - 100 dní, poté přichází na svět 2 - 3 mláďata. Ve volné přírodě se irbis dožívá 15 - 18 let. 

 

Umístìní: Liberecký kraj

Odkazy: ZOO Liberec

 
< Předch.   Další >


 
E-počasí.cz
 
rekreace - bslo03 rekreace - bslo04 zámky - bslo05 výlet - strslo03 zámky - strslo04 rekreace - bslo06 výlet - bslo07 hrady - bslo08