výletníček levh výletníček prah
Tipy na výlet pro rodiny i jednotlivce, možnosti ubytování, rekreace a dovolené, hrady a zámky, zajímavá místa vhodná k navštívení. mapa CR Jihočeský kraj Karlovarský kraj Královehradecký kraj Liberecký kraj Plzeňský kraj Pardubický kraj Hlavní město Praha Středočeský kraj Ústecký kraj kraj Vysočina Jihomoravský kraj Moravskoslezský kraj Olomoucký kraj Zlínský kraj
         
zámky - levd zámky - prad
dovolená - bslo001 dovolená - bslo002 dovolená - bslo003 dovolená - strslo zámky - strslo02 hrady - bslo004 zámky - bslo005 dovolená - bslo006
 
Tipy na výlet, dovolená v ČR - podle krajů



 
Vloženo Foto = Fotografie

 
 

Mládě žirafy v zoo Liberec

Tisk E-mail
Mládě žirafy v zoo Liberec

   ZOO Liberec má od úterního rána 3.5.2011 již druhé letošní mládě žirafy Rothschildovy – a opět samičku (s velkou pravděpodobností ). Malá žirafka se narodila pár minut po půl deváté 11leté matce Sandře

 

a o 6 let mladšímu samci Mikeovi. Pro samici je to již čtvrté mládě, pro samce pak druhé. Krátce po porodu se mládě postavilo na nohy a zkoušelo sát mateřské mléko, což se mu také záhy podařilo. Návštěvníci ZOO Liberec mohou mládě již sledovat ve vnitřní expozici pavilónu afrických kopytníků.

   

 

 

 

foto: zoo Liberec

Žirafa
Žirafy se dnes ve volné přírodě vyskytují zhruba v 16 - 18 státech Afriky, od Sahary až po řeku Orange, a to v nepříliš početných stádech. V některých státech západní Afriky - Senegal, Gambie, Mali byly žirafy v posledních třiceti letech již vyhubeny. Žirafy jsou býložraví přežvýkavci, vyznačující se značně prodlouženými končetinami i krkem. Ze všech savců mají nejvyšší, ale ve srovnání s výškou zároveň nejkratší tělo. Dospělí samci měří v průměru 5 m a váží až 1,5 tuny. Jejich chůze je pomalá a ladná. Vždy vykročí vpřed současně oběma nohama na jedné straně. Tento zvláštní způsob chůze je řadí mezi tzv. mimochodníky. Více než dvanáct hodin denně tráví žirafy přijímáním potravy. Nejraději se pasou při západu slunce nebo při svítání. Dlouhý krk jim neumožňuje spásat trávu bez obtíží, proto využívají vegetačního pásma savany ve výšce od 2 do 6 m nad zemí. Nejraději mají akácie. Vzhledem k velikosti svého těla žerou poměrně málo. Za den samci spotřebují 66 kg a samice 58 kg čerstvé rostlinné hmoty. Jen nejžhavější hodiny dne tráví odpočinkem ve stínu. Spí však jen krátce, několikrát denně a vždy jen na pár minut. Při spánku si lehají a krk ohnou dozadu. V této pozici jsou zranitelné podobně jako při pití. Samice rodí vestoje jedno mladě, vysoké asi 180 cm. Už za hodinu se staví na nohy a záhy je schopno následovat matku. Ta ho neohroženě brání kopáním, které je natolik účinné, že si na dospělou žirafu netroufne ani lev.
Umístìní: Liberecký kraj

Odkazy: ZOO Liberec

 
< Předch.   Další >


 
E-počasí.cz
 
rekreace - bslo03 rekreace - bslo04 zámky - bslo05 výlet - strslo03 zámky - strslo04 rekreace - bslo06 výlet - bslo07 hrady - bslo08