výletníček levh výletníček prah
Tipy na výlet pro rodiny i jednotlivce, možnosti ubytování, rekreace a dovolené, hrady a zámky, zajímavá místa vhodná k navštívení. mapa CR Jihočeský kraj Karlovarský kraj Královehradecký kraj Liberecký kraj Plzeňský kraj Pardubický kraj Hlavní město Praha Středočeský kraj Ústecký kraj kraj Vysočina Jihomoravský kraj Moravskoslezský kraj Olomoucký kraj Zlínský kraj
         
zámky - levd zámky - prad
dovolená - bslo001 dovolená - bslo002 dovolená - bslo003 dovolená - strslo zámky - strslo02 hrady - bslo004 zámky - bslo005 dovolená - bslo006
 
Tipy na výlet, dovolená v ČR - podle krajů



 
Vloženo Foto = Fotografie

 
 

Rysí trojčata v zoo Liberec

Tisk E-mail
rysí trojčata

   Zoologická zahrada Liberec má po roce opět mláďata rysa karpatského (Lynx lynx carpaticus), a to hned trojčata. Mláďata se narodila v posledním květnovém týdnu samici Daře (7 let)

 

 

a teprve dvouletému samci Cinovi, oba přitom pocházejí z volné přírody. Od pondělí 6. června 2011 již všechna mláďata vidí, jejich matka se o ně vzorně stará, protože koťata viditelně přibírají na váze. Rodinka zatím obývá prostor porodnice v expozici v dolní části zoo, návštěvníci tedy mláďata uvidí teprve ve chvíli, kdy je Dara vyvede ven. To ale ještě bude nějaký týden trvat.  

 

Co víme o rysech?
Rys obýval koncem 19. století téměř celou Evropu, centrální a severní Asii a oblasti Středního východu. Protože lovil srnčí zvěř, byl jako škůdce téměř vyhuben. K razantnímu snížení jeho stavu přispělo i masivní odlesňování a kultivace krajiny. Dnes se díky reintrodukčním programům vrací do původních výskytišť. Objevuje se ve Skandinávii a severních oblastech Ruska a Číny. Také v zalesněných horách Malé Asie, Švýcarska, Německa, Řecka, pobaltských republik, Polska a Slovenska.
Vyskytuje se i v Severní Americe. U nás byl vysazen do oblasti Šumavy, Beskyd a Jeseníků. Úkryty si vyhledává ve skalních dutinách, houštinách, dutých kmenech nebo v opuštěných liščích či jezevčích norách.
Rys měří 80 - 130 cm, s ocasem dlouhým 11 - 24 cm. Váží cca 20 kg a dožívá se 18 - 20 let. Hlavním znakem rysa jsou trojúhelníkovité uši s černým chomáčem chlupů na konci. Ty slouží ke snadné lokalizaci zvuků. Charakteristický je i krátký ocas, rovněž zakončený chomáčem černých chlupů. Velké tlapy jsou přizpůsobené pohybu v hlubokém sněhu, během zimy se jejich plocha nárůstem srsti ještě zvětšuje. Srst je žlutošedá s hnědými skvrnami. Severnější druhy mají světlejší srst, splývající se sněhem. Rys velice dobře vidí i za šera, výborně šplhá a plave. Má dokonale vyvinutý sluch. Oproti tomu nemá příliš jemný čich. Je teritoriální a samotářský.

V období páření na sebe samice upozorňuje pronikavým vřeštěním a pachovými stopami. Březost trvá cca 70 dní, rodí se 2 - 4 slepá mláďata. Rys se živí hlavně malými a středně velkými savci, jako jsou lišky a zajíci, menšími kopytníky - srnčí zvěř, ovce, ptáci a hlodavci. Dospělí samci dokáží ulovit i mláďata sobů a jelenů. Rys číhá na vyvýšených místech a loví převážně brzy ráno a navečer. Rys karpatský je zapojen do programu ESB pro chov ohrožených druhů v rámci evropských plemenných knih. 

 

Umístìní: Liberecký kraj

Odkazy: ZOO Liberec

 
< Předch.   Další >


 
E-počasí.cz
 
rekreace - bslo03 rekreace - bslo04 zámky - bslo05 výlet - strslo03 zámky - strslo04 rekreace - bslo06 výlet - bslo07 hrady - bslo08